OSLO RUNWAY

OSLO RUNWAY

Et kult alternativ
Presse
Nancy Adelaide Hancock

Copenhagen Fashion Week er verdenskendt for at tilbyde et virvar af unikke og eksperimenterende kollektioner fra et bredt spektrum af internationale designere. Men hvis man synes det er ”overrated” at tage ind og se mainstream designere vise deres næste kollektion frem, og kan lide at forelske sig i nicher, skal man stærkt overveje at drage til Norge en tur og tage til OSLO RUNWAY!

I 2015 blev OSLO RUNWAY etableret sammen med This is PR, som arrangerer en lang række events inden for mode og musik. Det er perfekt for den morderne, men travle modeentusiast idet programmet er intenst booket med 13 shows, og foregår over to dage. AW17 kollektionerne blev fermvist på henholdsvis Munch museet og Sentralen, og hvis ikke man er der for at nyde upcoming norsk design er det en oplevelse i sig selv bare at besøge de spektakulære venues.

Blandt de designerne som fremviser til OSLO RUNWAY er både mindre modehuse, som har udviklet en særlig stil henover flere år, og helt nye designere, som er klar til at springe ud med deres individuelle bidrag til den evigt udviklende modeindustri. Her iblandt er der: TOM WOOD, BYTIMO og Torunn Myklebust.

Et af de helt store forskelle på OSLO RUNWAY, og modearrangementer generelt, er at man, på trods af ikke at være en del af modemiljøet, har man mulighed for at anmode om en invitation til de forskellige shows. Dette skaber en hel ny form for diversitet omkring de stereotyper, som deltager i modearrangementer.

 

Interview med Marie Jedig

 

Hvordan endte du med at skulle deltage i OSLRW AW17, og er det første gang du er til OSLRW?

”Det er ikke første gang jeg er i Oslo, men det var første gang at jeg deltog i Oslos modeuge og jeg endte med at deltage fordi jeg blev inviteret af et dansk PR bureau, der hedder 9PR, som fik til opgave at inviterer nogle influencers fra Danmark igennem et norsk PR bureau der hedder This is PR. Så det var ligesom en invitation jeg fik derfra.”

Hvordan var stemningen?

”Jeg synes det var en mega fed, afslappet og alligevel ret festlig stemning der var. Jeg tror fordi vi var afsted et ret godt hold af danskere, som kender hinanden ret godt, så kom vi ligesom også med en afslappet atmosfære. Vi var blevet indlogeret i noget der hedder Style Lounge, som er et influencer område, hvor du har muglighed for at skifte tøj, og få sat hår, og spise frokost, så fordi vi havde en base imellem hvert show, så blev det bare en hyggelig tur. Det føltes lidt, som at være på klassetur eller sådan noget, haha.”

Hvordan skiller OSLRW sig ud for dig i forhold til modeugen i København?

”Det er jo ikke helt lige så stort et set-up, så en stor ting, som skiller sig ud er at i København er der shows på rigtig mange forskellige locations. Det vil sige, at der ligesom i forhold til at komme rundt er noget besværlighed transportmæssigt, men det giver designerne muglighed for at understøtte et univers eller fortælle en historie omkring en kollektion på en anden måde, fordi de kan vælge en location som passer til kollektionen. Det var der ikke på samme måde under Oslo Runway. De fleste shows foregik på Sentralen, hvilket fungerer fint i forhold til at komme til og fra shows, fordi det ligger i indre by, men det gjorde også at, hver designer ikke stod ud på samme måde, de fik ikke lov til at shine helt på samme måde.”

Var det Style Lounge og det transportmæssige der gjorde det til en speciel oplevelse for dig?

”Ja, det var i hvert fald en hel anden måde at anskue modeuge på. Vi hev også alle sammen fat i 9PR bagefter og sagde at vi bliver nødt til at have dette her i København også, netop fordi i København skal man skifte i bilerne mellem shows eller de bliver nødt til at kører dig op på et kontor og sådan noget. Det fungerede ret godt at man havde den der base så man kunne sidde deroppe og arbejde med sin computer mellem showsne. Der var også to timer mellem hvert show, hvor i København er en time imellem hvert show.”

Hvorfor vil du sige at OSLRW er et godt alternativ til f.eks. fashion week i København?

”Altså der er en langt mere hyggeligt og hjemmelig stemning på en eller anden måde, selvom det er sjovt at sige for en der bor i København. Det er en meget lille gruppe af mennesker, der kommer til de her shows, så du når at blive ret tæt med dem alle sammen. Derudover er Oslo virkelig en fantastisk smuk by, det er et virkelig godt sted at shoppe, bo og spise. Der er rigtig mange gode steder man kan tage ud om aftenen.”

Hvem er din yndlings norske designer, og hvilken kollektion kunne du bedst lide?

”Vi så et show med en designer der hedder Holzweiler, som var virkelig sejt! Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg havde forventet i forhold til kvaliteten af shows og designere. Jeg kendte selvfølgelig Veronica B. Vallenes, men slet ikke godt nok til at jeg ligesom vidste, hvad jeg kunne forvente. Men Holzweiler var virkelig et fint show, som også blev afholdt på en lidt særlig location, som var Museet for Moderne Kunst i Oslo. Der var sådan nogle printede sweatshirts med Edward Munch print på, som var ret sejt og talte ind i den norske historie på en eller anden måde. Det var helt klart også min yndlings kollektion, fordi det var sådan en kollektion, hvor man gerne vil have halvdelen af de pieces, som er der, og det er ret godt gået!”

Hvordan blev du taget imod som udenlandsk influencer?

”Vi blev taget rigtig, rigtig godt imod, der var ikke en finger at sætte på det. Man kan hurtigt drukne lidt i mængden af influencers og presse i Danmark, og når du er ude til modeuger generelt. Der var tænkt rigtig meget over, hvordan der skulle tages imod os og vi blev budt sindssygt meget velkommen. Mentaliteten og kulturen er også bare så tæt på vores at vi ret hurtigt følte os hjemme og trygge.”

Hvad synes du om konceptet, hvor selvom man ikke er en del af modemiljøet, kan anmode om en invitation til forskellige shows?

Det synes jeg er genialt! Særligt fordi overgangen mellem hvornår du er presse og hvornår du er influencer eller ”almindeligt menneske” den er så flydende lige nu, at jeg synes det er fedt at offentligheden har mulighed for at deltage i nogle af de her ting. Som by giver det også en god stemning af at der ikke er nogen, der er bedre end andre.”

Hvor længe har du fulgt med i det opblomstrende modemiljø i Norge?

”Jeg har faktisk været i Norge til et andet modearrangment for et for år siden, hvor jeg deltog som dommer til noget der hedder Vixen Blog Awards for Vixen Magazine. Så jeg kendte en lille smule til det og jeg følger også nogle norske bloggere og influencers på instagram, så på den måde kendte jeg godt lidt til det. Det er klart blevet skærpet totalt efter jeg var afsted og møder de her mennesker i virkeligheden. At blive inspireret af dem face-to-face er en lidt anden måde at opleve det på.