Masasolo

Masasolo

Det danske Tame Impala?
Pressefoto
Erik Bagger Hviid

I et lille studie ved Nyhavn mødtes jeg med Morten Søgaard fra Masasolo til en snak om alt fra bandets start til, hvordan man skaber en fanbase, og ikke mindst, hvordan man forholder sig til at blive sammenlignet med nogle af verdens største navne.

Hvilke tanker ligger bag navnet Masasolo?
”Man skal bare tænke på det som et lydord. Det er som sådan ikke for at markere, at det er et soloprojekt, men historien med navnet er ligesom, at jeg skulle finde et navn.”

Han fortæller, at de futuristiske, samt karaktermæssige, konnotationer der tillægges Han Solo fra Star Wars universet har haft en indflydelse, samt det faktum, at musikmappen på computeren med MSASOLO, han fortsætter:

”Det handler meget om, det her med at man finder en historie, hvor navnet giver mening for sig selv. Så fandt jeg ud af at masasolo på spansk betyder: kun massen eller essensen alene, hvilket jeg synes, der var noget fascinerende over.”

Så du havde skrevet alt musikken, før der var tanker om at udgive det?
”Ja, jeg havde både skrevet det og indspillet det, og faktisk afskrevet det igen, eller ikke kategorisk afskrevet det, men jeg havde egentligt ikke tænkt noget med det.”

Længe før noget musik fra Masasolo blev offentligt tilgængeligt, var hele EP’en – Breakup – faktisk skrevet, men lagt på hylden, hvorefter projektet blev samlet op igen, og en single blev lagt op på nettet under Morten Søgaards private navn, og fortsætter:

”Så pickede DR op på den, og gjorde det til ugens kanon, og derefter kom den på det Elektriske Barometer.”

Og så rullede snebolden sig større derfra?
”Ja, jeg skrev faktisk til dem, og bad dem om at tage den ned igen, fordi jeg ikke engang vidste, hvad jeg skulle kalde det, men de skrev bare tilbage, at det blev sendt samme aften, og allerede var i rotation, så han måtte finde på noget.”

Som en beskrivelse på denne turbulente start, fortsatte Morten Søgaard:

”Altså man sætter jo nogle skibe i søen, hvis de bliver taget af vinden, må man jo bare forsøge at følge med, og sådan var følelsen, hvilket var fedt.”

Men fik du så ikke lyst til at sende hele Ep’en ud med det samme?
”Jo, men så går der jo taktik i den, jeg havde egentligt lyst til at sende det ud, men selvom det føles sent for mig, er det jo ikke sent for alle andre.”

I forbindelse med udgivelserne, har Masasolo fået megen god respons med på vejen, men en generelt tendens synes at være en sammenligning mellem Masasolo og Tame impala.

Hvordan har du det med denne sammenligning?
”Det er både og, mest synes jeg, det er godt, fordi jeg synes, det er et super fedt band, et af de største i verden nu.”

Så kan man sige, at der er bevidst eller underbevist inspiration?
”Det er vel både bevist og underbevist, men jeg tror mere man skal kigge bagud. Jeg tror at vi (Masasolo og Tame Impala) er inspireret mere af de samme ting i fællesskab fx Beatles. Men at blive sammenlignet med dem er jo også lidt en egen skyld.”

Han fortæller, hvordan Masasolo til deres koncert i London d. 18 november, hvor både sange fra Ep’en og nyt materiale blev spillet for publikum, havde skabt opmærksomhed og en større lytterskare, ved at skrive ”For fans of Tame Impala”. Han fortsætter:

”Men så kommer den anden side jo af det. Er man så blot et plagiat? En dårlig version? Det skal jeg ikke selv være herre over at afgøre, men jeg synes da, at det bliver trivielt at læse om. Selv synes jeg ikke at lighederne er alt for store, men måske jeg er for langt nede i musikken til selv at høre det, men der er da en dobbelthed i det. Og i princippet er jeg lidt ligeglad, ofte synes jeg, det virker som om, at folk fokuserer for meget på at ’afsløre’ musikere. Men det fylder ikke meget for mig.”

Efter dette falder snakken på den kommende plade, der har ligget i støbeskeen, og næsten været færdig, siden udgivelsen af den første single.

Kommer der til at ske nogle ændringer i lyden på den nye plade?
”Det kan jeg ikke sige 100%, men der kommer helt klart mere i samme stemning. Den lyd vi fandt på Ep’en, det harmoniske univers, er der helt klart mere af. Vi er stadig optagede af det, og forsøger at finde grænserne deri. Måske er der kommet lidt mere gang i de forskellig Synths, som jeg har forelsket mig lidt i.”

Musikken skriver Morten Søgaard både alene, men også i øvelokalet med bandmedlemmerne. Skriveprocessen skal altså ikke ses som et diktatorisk fortagende, men mere som et fyldende symbiotisk foretagende, hvor alle medlemmer kan have indflydelse.

Arbejder I så primært med pladen nu, eller går i en tid med flere koncerter i møde?
”Altså vi spillede vores første koncert i April, og spillede koncerter henover sommeren, og d. 10 november headlinede vi for første gang, på Stengade, hvilket var fedt. Koncerten fungere på en eller anden måde også som afslutning på den tid, vi spillede flere af vores nye numre, og det var ligesom sidste mulighed for at teste sangene foran et publikum, og så lukker vi lidt ned for live shows indtil foråret.

Har I et estimat på udgivelsen af den nye plade?
”Endnu er det ikke afgjort, hvilket pladeselskab, der skal udgive pladen, lige nu er der stor interesse og vi opvejer mulighederne. Hele holdet omkring Masasolo er gode venner, så vi tager alle mulighederne og smider dem i en sæk, og kigger på dem sammen.”

Og med de afsluttende ord, forlod jeg Morten Søgaard fra Masasolo, der håber, at folk glæder sig til at høre mere fra den spirende gruppe.